Om behandling af nyrekræft i tidligt stadie
Når en kræftknude i nyren opdages i et tidligt stadie, er den ofte lille og begrænset til nyren. Det giver flere behandlingsmuligheder som f.eks. operation eller frysebehandling af kræftknuden. Ved nyrekræft i tidligt stadie er formålet med behandlingen at fjerne al kræften, så man bliver helbredt og kræftfri.
Den mest almindelige behandling af nyrekræft er operation, hvor lægen fjerner enten hele nyren (denne operation kaldes radikal nefrektomi) eller en del af nyren (denne operation kaldes partiel nefrektomi). Ved nyrekræft i tidligt stadie kan man også i nogle tilfælde frysebehandle kræftknuden, i stedet for at bortoperere den. Denne frysebehandling kaldes også kryobehandling.
Hvordan behandler man?
Hvis knuden i nyren er:
Hvordan foregår operation, hvor man helt eller delvist fjerner nyren?
Når man bliver opereret for nyrekræft, foregår det i fuld narkose. Operationen tager mellem to og fire timer og kan i nogle tilfælde udføres ambulant, så du kommen hjem samme dag. Oftest kommer du hjem dagen efter din operation.
Der er to forskellige operationsmetoder:
Når operationen er afsluttet, bliver kræftknuden sendt til en patolog, som undersøger vævet for at stille den endelige diagnose og tjekke at hele kræftknuden er fjernet. Svaret fra patologen danner desuden grundlag for din risikovurdering, som har betydning for dit efterfølgende kontrolforløb. En risikovurdering er en vurdering af risikoen for, at kræften vender tilbage på et senere tidspunkt.
Hvordan foregår frysebehandling (kryobehandling)?
Frysebehandling er en mere skånsom behandlingsmetode end kirurgi, og kan benyttes til visse mindre knuder i nyrerne. Behandlingen foregår typisk ved, at lægen, vejledt af en CT-scanner, fører en nål gennem huden ind i nyren og videre ind i knuden. Nålen kan fryse ned til minus 40 grader, så kræftcellerne i knuden dør.
Du skal ligge helt stille, imens frysebehandlingen foregår, men oftest kræver frysebehandling ikke, at du kommer i fuld bedøvelse. Du får noget afslappende medicin, som gør, at du slapper af eller falder i søvn (sedation). Medicinen sikrer også, at du ikke har smerter under behandlingen. Behandlingen varer 1-2 timer og foregår ofte ambulant, hvilket betyder, at du kommer hjem samme dag.
Når man fryser kræftknuden, bruger man CT-scanningen til at sikre, at man har frosset hele kræftknuden og lidt af det raske væv rundt om knuden. På den måde sikrer man bedst muligt, at man får frosset alle kræftcellerne. Ved frysebehandling tager lægen ikke noget kræftvæv ud af kroppen og kan derfor ikke undersøge knuden umiddelbart efter behandlingen.
Ugerne efter operation
Efter en operation er de fleste sygemeldt i 4-6 uger, men det afhænger både af, hvilken type arbejde du har, og hvornår du føler dig frisk til at gå på arbejde igen.
Det første døgn efter din operation får du typisk smertestillende medicin udleveret fra hospitalet. Derefter kan de fleste klare sig med smertestillende håndkøbsmedicin.
De første 14 dage efter kikkertoperation skal du ikke løfte mere end 15 kilo. Har du fået foretaget en åben operation, må du ikke løfte mere end 5 kilo. Både når det gælder operation og frysebehandling skal du lytte til din krop og undgå aktiviteter, som er meget fysisk anstrengende.
Husk, at du altid kan tale med din læge, hvis du har spørgsmål til din sygdom eller behandling.
Umiddelbare følger
Du kan i dagene eller ugerne efter din operation/frysebehandling opleve gener, som du skal være opmærksom på.
Efterbehandling med adjuverende immunterapi
Alle patienter vil blive tilbudt opfølgende kontroller efter deres behandling for nyrekræft. I nogle tilfælde vil lægen vælge at tilbyde efterbehandling med immunterapi for at forebygge tilbagefald.
Hvis du har fået fjernet din nyre helt eller delvist ved operation, og din risikovurdering siger, at der er øget risiko for, at kræften kan vende tilbage på et senere tidspunkt (også kaldet tilbagefald), kan du blive tilbudt at få efterbehandling med immunterapi. Denne efterbehandling kaldes også adjuverende behandling, og formålet er at mindske risikoen for, at kræften vender tilbage.
Hvordan foregår efterbehandling med adjuverende immunterapi?
Hvis din læge vurderer, at du kan have gavn af efterbehandling med adjuverende immunterapi vil du få en samtale med kræftlægen. Kræftlægen vil forklare nærmere om fordele og ulemper ved behandlingen og svare på de spørgsmål, du måtte have. Det kan være en god idé at have en pårørende med, som kan hjælpe dig med at huske, hvad der bliver sagt, og med at få stillet dine spørgsmål.
Behandling med immunterapi foregår ambulant, hvilket betyder, at du ikke skal indlægges, men kan tage hjem samme dag. Medicinen er flydende og gives af en sygeplejerske via et drop i armen. Selve behandlingen varer 30 minutter. Der bliver løbende taget blodprøver for at sikre, at du tåler medicinen godt.
Det er vigtigt at understrege, at behandlingsforløbet kan variere fra patient til patient. Tal med din læge, hvis du har spørgsmål.
Hvordan virker immunterapi?
Immunforsvaret er kroppens system til at bekæmpe infektioner og kan også bekæmpe f.eks. kræftceller. Immunforsvaret er i stand til at genkende kræftceller via indholdet af proteiner på kræftcellens overflade for derefter at angribe kræftcellerne vha. immunforsvarsceller. Kræftcellerne kan undgå dette ved enten at skjule sig for immunforsvaret eller ved at dæmpe immunforsvarscellernes angreb.
Forestil dig immunforsvarscellen som en bil på vej mod kræftcellen for at bekæmpe den. Men kræftcellen har udviklet et forsvar, der tvinger bilen til at bremse. Immunterapi hjælper med at fjerne dette forsvar og giver hermed bilen mulighed for at “gasse op” og køre videre igen.
Bivirkninger ved immunterapi
Immunterapi påvirker immunforsvaret, så det bedre kan angribe kræftcellerne, men immunforsvaret kan herved også risikere at angribe kroppens raske celler, hvilket kan give bivirkninger. Ifølge Jon Henriksen, speciallæge på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital, er de mest almindelige bivirkninger ved immunterapi:
Det er forskelligt fra patient til patient om man oplever bivirkninger, og i så fald hvilke bivirkninger. Bivirkninger ved immunterapi kan både opstå under behandlingsforløbet og efter, at behandlingen er afsluttet. De fleste bivirkninger er milde eller kan let behandles. Der kan dog opstå alvorlige bivirkninger, og det er vigtigt, at du taler med din læge eller sygeplejerske, hvis du oplever bivirkninger.
Kontrolforløb
Når din behandling er afsluttet, vil du indgå i et kontrolforløb i op til ni år. Du vil blive tilbudt en CT-scanning af maven og lungerne. Hvor ofte du skal scannes afhænger af, hvor høj risiko der er for, at sygdommen vender tilbage.
Nyrekræft udvikler sig typisk som en enkelt kræftknude i den ene nyre. Som udgangspunkt er du ikke i større risiko for at få kræft i din anden nyre end andre mennesker, som ikke har haft nyrekræft. Undtagelsen er, hvis en genetisk test har vist, at din nyrekræft er arvelig. I så fald bliver du fulgt ekstra tæt med kontroller, så lægen kan fange en eventuel ny tumor på et tidligt tidspunkt.
Kontrolforløb afhænger af risiko for tilbagefald
Hvis din læge vurderer, at du kan have gavn af efterbehandling med adjuverende immunterapi vil du få en samtale med kræftlægen. Kræftlægen vil forklare nærmere om fordele og ulemper ved behandlingen og svare på de spørgsmål, du måtte have. Det kan være en god idé at have en pårørende med, som kan hjælpe dig med at huske, hvad der bliver sagt, og med at få stillet dine spørgsmål.
Antal scanninger i kontrolforløbet afhænger af din risiko for tilbagefald
Udarbejdet af MSD på af interview med urinvejskirurgisk afdeling, Odense Universitetshospital
Det er forskelligt fra patient til patient om man oplever bivirkninger, og i så fald hvilke bivirkninger. Bivirkninger ved immunterapi kan både opstå under behandlingsforløbet og efter, at behandlingen er afsluttet. De fleste bivirkninger er milde eller kan let behandles. Der kan dog opstå alvorlige bivirkninger, og det er vigtigt, at du taler med din læge eller sygeplejerske, hvis du oplever bivirkninger.
Kun få får senfølger efter operation/frysebehandling
Hvis du har fået fjernet den ene nyre, vil den anden nyre ofte hurtigt overtage en del af funktionen. Det er usandsynligt, at du vil få alvorlige senfølger som følge af din operation eller frysebehandling.
Dialyse er kun meget sjældent nødvendigt
I meget sjældne tilfælde, hvor man kun har haft én fungerende nyre, og det har været nødvendigt at bortoperere den eller den tilbageværende nyre har meget dårlig funktion, kan man få renset blodet ved dialyse. Det er en behandling, der renser blodet for de affaldsstoffer, som normalt udskilles gennem nyrerne. Det kan foregå via blodet (hæmodialyse) eller gennem bughulen (peritonealdialyse).
De psykiske ar
En kræftsygdom kan være en stor psykisk belastning. Det er helt naturligt at reagere. Også efter endt behandling. For hvad nu? Måske sidder du med en følelse af angst, bekymring eller taknemmelighed? Der findes hverken rigtige eller forkerte reaktioner, og nogle oplever ikke deres kræftsygdom som en stor omvæltning i livet. Det er også helt normalt.
Nogle kræftsygdomme har lange behandlingsforløb, som i sig selv kan være opslidende. Ved nyrekræft i tidligt stadie er behandlingen oftest overstået på én gang med en operation eller en frysebehandling. Man kan have en følelse af, at det kan være svært for omgivelserne at forstå, at man har været igennem et hårdt kræftforløb. Måske er det sværere at komme psykisk til hægterne, end du havde forventet? Det kan hjælpe at tale med familie og venner om følelserne, og du kan altid kontakte din læge, hvis du har bekymringer eller spørgsmål.
Ordbog
Active surveillance | Aktiv overvågning, hvor man ikke behandler, men holder godt øje med om knuden vokser. |
---|---|
Adjuverende behandling | Betyder efterbehandling. I forbindelse med nyrekræft er det en medicinsk efterbehandling, man giver efter operation. Ordet adjuverende stammer fra det latinske ord adjuvare, som betyder ’at hjælpe’. |
Benign | Benign betyder godartet. En benign tumor er et andet udtryk for en godartet knude, hvilket betyder, at det er en knude uden kræftceller. |
Biopsi | En vævsprøve. |
CT-scanning | Forkortelse for Computer Tomografi-scanning, som er en avanceret røntgenundersøgelse, der ved hjælp af eventuelt kontraststof giver mere detaljerede billeder af kroppens forskellige væv og organer. |
Hæmodialyse | Hæmo betyder ”blod” og dialyse betyder ”rensning af blodet for de affaldsstoffer, som normalt udskilles gennem nyrerne”. Ved hæmodialyse renses blodet for affaldsstoffer og overflødig væske ved hjælp af en dialysemaskine, som pumper blodet fra kroppen og gennem et filter, hvorefter blodet sendes renset tilbage til kroppen. |
Kontraststof | Et kemisk stof, der anvendes ved forskellige røntgenundersøgelser. |
Kryobehandling | Frysebehandling af nyren, hvor man ved hjælp af nåle, man fører igennem huden, kan fryse kræftknuden og derved destruere den, da frysningen dræber cellerne i knuden. |
Laparaskopi | En kikkertoperation, som foregår gennem et eller flere mindre huller i bugvæggen. |
MDT | Forkortelse for multidisciplinære teamkonferencer. Tværfagligt møde mellem relevante læger, hvor der bliver lagt en behandlingsplan. Behandlingsplanen er en anbefaling, og lægerne lægger også vægt på dine ønsker og prioriteringer. |
Metastaser | Betegnelse for at kræften har spredt sig til andre steder i kroppen. |
Onkocytom/Onkocytær tumor | Den mest almindelige godartede tumor – eller vækst – i nyren hedder et onkocytom eller en onkocytær tumor. Det er ikke en kræftknude. |
Onkolog | En onkolog er speciallæge inden for medicinsk behandling og stråling af kræft, og er et andet ord for en kræftlæge. |
Partiel nefrektomi | En operation, hvor man får fjernet en del af nyren, hvor kræftknuden sidder, mens resten af nyren bevares. |
Patolog | En patolog er en speciallæge, der bl.a. undersøger vævsprøver under mikroskop. |
Peritonealdialyse | Se hæmodialyse. Men ved peritonealdialyse bruges peritoneum (bughinden) som filter i stedet for et dialysefilter (som er lavet af plastik). |
Radikal nefrektomi | En operation, hvor man får fjernet hele nyren. |
Radiolog | En radiolog er en læge, der er specialiseret i diagnosticering og behandling af sygdomme understøttet af billeddiagnostisk, fx CT-scanninger |
Renografi | Renalcellecarcinom er et andet ord for nyrekræft. Det er den latinske betegnelse for kræft, der er opstået i nyrevævets celler. |
Sedation | En tilstand, hvor man har fået noget kraftigt beroligende medicin. Man er bedøvet, så man bliver meget afslappet eller falder i søvn. Denne form for bedøvelse sikrer, at man ikke mærker ubehag, men man trækker fortsat vejret selv. |
Tumor | Et andet ord for kræftknude. |
Ultralydsundersøgelse | En ultralydsundersøgelse virker ved hjælp af lydbølger: Lydbølger sendes ind i kroppen og kastes tilbage (reflekteres) til en scanner med et billede (et ekko). Det er en velegnet metode til at påvise visse typer af kræftknuder. Undersøgelsen er uden bivirkninger. |
Urolog | Urinvejskirurgisk afdeling bliver på fagsprog også kaldt urologisk afdeling, og på samme måde kaldes en speciallæge i urinvejskirurgi nogle gange for en urolog. |