Livet med nyrekræft i tidligt stadie
Det er helt almindeligt at blive følelsesmæssigt påvirket af at få konstateret en kræftsygdom. Man kan opleve, at ens følelser svinger mellem håb og frygt, glæde og tristhed, eller at man har lettere til tårer eller hurtigere farer op.
Det er en helt almindelig reaktion. Og selv hvis man bliver behandlet og erklæret kræftfri, kan forløbet have givet nogle ”ar på sjælen”. Herunder kan du få gode råd til, hvor du og dine pårørende kan få hjælp og støtte.
Tal med andre om din sygdom
Mange oplever, at det hjælper at dele tankerne med andre. Familie og venner kan være en god støtte, men du kan også kontakte din egen læge, en psykolog eller et af de rådgivningstilbud, der er målrettet mennesker med kræft:
Nyrekræft og familielivet
Nyrekræft rammer ikke kun den person, der har fået kræft, men hele familien. Det kan være en hjælp at tale sammen om, hvordan I hver især har det. Herunder kan du læse om, hvor du og din familie kan søge hjælp og støtte.
Børn i kræftramte familier
Det kan være svært at tale med sine børn eller børnebørn om sygdommen. Børn fornemmer tit, hvis stemningen er forandret. Derfor kan åbenhed om sygdommen skabe ro for barnet, men man behøver ikke fortælle børn for mange detaljer. Du kan få gode råd til, hvordan du taler med børnene på cancer.dk
Parforholdet
Hvis du har en partner, kan det være svært at finde overskud til parforholdet, når kræften kommer ind i jeres liv. I har måske forskellige måder at reagere på f.eks. angst og bekymringer, og det kan føre til misforståelser og skænderier. Derfor er det en god ide at tale sammen om, hvordan I hver især ønsker at håndtere sygdommen og behandlingen. I kan også sørge for at finde nogle frirum sammen, hvor I laver ting sammen og taler om andet end sygdommen. Læs mere på www.cancer.dk
Seksualitet
Et spørgsmål, der sommetider melder sig, er hvordan sygdom og behandling påvirker ens seksualitet. Og svaret er, at det er meget forskelligt fra person til person. Det er helt normalt, at man kan miste lysten til sex, når man bliver ramt af en alvorlig sygdom. Det er vigtigt, at man taler om ændringerne med sin partner.
Efter man er behandlet for nyrekræft, må man genoptage sit seksuelle liv, når man har lyst til det. Typisk vil hverken operation eller frysebehandling af kræftknuden påvirke din seksuelle funktion rent fysisk. Men det er helt normalt, at man kan være psykisk påvirket, træt eller udmattet efter et kræftforløb og en behandling, og det seksuelle samliv kan derfor i en periode ændre karakter. Nogle finder det nyttigt at vide, at nærvær med ens partner kan skabes gennem kommunikation og berøring på nye måder. Du kan altid tale med din egen læge eller lægen og sygeplejersken på sygehuset, hvis du har spørgsmål eller bekymringer. Du kan også læse mere om kræft og seksualitet på cancer.dk
Nyrekræft og arbejdslivet
Det er meget individuelt, hvornår man kan genoptage sit arbejde, efter man er behandlet for nyrekræft. Det afhænger f.eks. af arbejdets form og indhold, samt hvor påvirket man er af selve behandlingen. Man er i sin gode ret til at sygemelde sig, når man får stillet en kræftdiagnose. Men nogle kan godt lide at gå på arbejde, eventuelt på nedsat tid.
Det er helt okay at være sygemeldt – under hele forløbet. Man kan være træt og følelsesmæssigt påvirket efter behandlingen. Tal med din arbejdsgiver og eventuelt din egen læge om, hvordan du bedst muligt kommer tilbage til dit arbejde. Kommunen bliver ofte involveret på et tidspunkt, fordi de står for refusion af sygedagpenge. Du kan læse mere om, hvordan du håndterer dit arbejdsliv, og få råd og vejledning på www.cancer.dk og www.borger.dk.
Du skal være opmærksom på, at du kan være berettiget til en udbetaling for kritisk sygdom fra din forsikring. Du skal selv kontakte dit forsikringsselskab.
Hvad kan du selv gøre?
Når man får en kræftdiagnose, er det helt naturligt, at man bliver konfronteret med tunge følelser og tanker, man ikke tidligere har oplevet. Der er flere ting, du selv kan gøre for at have det bedst muligt under og efter dit kræftforløb.
Citat:
”Hold op med at ryge, hvis du gør det. Derudover skal du efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger, ligesom alle andre. Vi anbefaler, at du årligt får kontrolleret dit blodtryk hos din egen læge, fordi længerevarende forhøjet blodtryk kan skade nyren.”
Motion øger livskvaliteten
Et fysisk aktivt liv er en god ting. Mange har en tendens til at sige, at man skal tage den med ro, når man har kræft. Men faktisk kan træning og bevægelse styrke din krop, give mere energi og mindske træthed og angst. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Det behøver ikke nødvendigvis være hård træning. En gåtur tæller også.
Citat:
”Du kan føle dig træt efter behandling, men det går væk efterhånden, som du kommer i gang igen – får rørt dig og får frisk luft.”
Kost og væskeindtag
Du behøver ikke at spise anderledes, fordi du er blevet behandlet for nyrekræft i tidligt stadie. Den kost, der hjælper dig bedst, er almindelig sund mad med fuldkorn, grove grøntsager, frugt og fisk. Præcis som det gælder for alle andre. Du kan læse mere om de almindelige kostråd på www.altomkost.dk og få gode ideer til opskrifter på www.cancer.dk.
Det er vigtigt, at din nyre ikke tørster. Sørg for at drikke tilstrækkeligt med vand, dvs. 1,5-2 liter væske om dagen. Hvis du dyrker meget sport, eller det er varmt, så du sveder meget, skal du drikke mere. Hvis din urin er lysegul, er det en god indikator for, at din væskebalance er i orden.
Rehabilitering
Mange mennesker med kræft bliver tilbudt rehabilitering i forbindelse med deres sygdomsforløb. Du kan tale med din læge om, hvilke tilbud for rehabilitering der findes i dit område, som kunne være relevante for dig.
Det kan bl.a. være: